Skip to main content
Sense categoria

Pràctiques d’oceanografia a bord del ‘Cornide de Saavedra’ en aigües de l’Atlàntic

By 27 gener 2011novembre 16th, 2020No Comments
< Tornar a notícies
 27.01.2011

Pràctiques d’oceanografia a bord del ‘Cornide de Saavedra’ en aigües de l’Atlàntic

El Cornide de Saavedra, un vaixell oceanogràfic de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO), acull un cop més la campanya oceanogràfica del màster universitari Ciències del Mar: Oceanografia i Gestió del Medi Marí de la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). A la UB, està coordinat pel catedràtic Miquel Canals, cap del Grup de Recerca en Geociències Marines, present al Parc Científic Barcelona. L'objectiu del programa és oferir una formació avançada, teòrica i pràctica, en oceanografia i gestió del medi marí, tal com ja fa el programa de doctorat de la UB i la UPC de Ciències del Mar, de llarga tradició en el panorama universitari espanyol.


Aquesta nova campanya, que es durà a terme del 25 de gener al 4 de febrer, té com a responsables científics els professors de la UB Antoni Calafat i Montserrat Vidal. Amb base al port de Vigo, cobrirà l’àrea de navegació de la ria de Vigo i les zones properes d’interès oceanogràfic de la costa atlàntica de Galícia.

L’objectiu de la campanya és posar en contacte els alumnes del màster amb l’activitat científica a bord d’un vaixell oceanogràfic i acostar-los als mètodes i els equipaments tècnics de recerca en ciències del mar (oceanografia, biologia marina, sedimentologia, recursos vius, etc.). Totes les activitats es duran a terme a bord del Cornide de Saavedra, un vaixell oceanogràfic de 1.100 tones de desplaçament i 68 metres d’eslora, que és propietat de l’IEO, un organisme públic d’investigació de referència en la recerca oceanogràfica a tot l’Estat.

A més de les campanyes oceanogràfiques com la del Cornide de Saavedra, els alumnes del màster també duen a terme activitats d’enginyeria civil al mar. «Així doncs, els estudiants fan servir les dades obtingudes a través de les xarxes de mesura permanents, com ara la Xarxa d’Instruments Oceanogràfics i Meteorològics (XIOM), que es manté i es gestiona des de la UPC, i també dades procedents de projectes competitius de recerca”, explica el catedràtic de la UPC Agustín Sánchez-Arcilla.