New Born Solutions crea el primer dispositiu que detecta la meningitis infantil de manera no invasiva i en 3 segons Notícies

L’startup catalana New Born Solutions ha creat el primer dispositiu mèdic per detectar la meningitis infantil de manera no invasiva i en només tres segons. La companyia, amb seu al Parc Científic de Barcelona (PCB), és una de les vint beneficiàries de l’ajut Startup Capital d’ACCIÓ –una injecció de fins a 75.000 euros a fons perdut per impulsar el creixement de empreses tecnològiques emergents– i té previst començar la comercialització del producte l’any 2020.

 

L’IRB Barcelona crea un mètode avançat i la primera plataforma de simulacions d’ADN Notícies

El Laboratori de Modelització Molecular i Bioinformàtica de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), liderat per Modesto Orozco, publica avui a Nature Methods un nou mètode que permet simular la dinàmica de l’ADN a nivell atòmic amb una exactitud mai abans aconseguida.Totes les simulacions i la seva anàlisi estan allotjats a la primera plataforma de simulacions atomístiques d’àcids nucleics desenvolupada fins ara, la qual és lliure i accessible a tota la comunitat científica dins de la infraestructura de l’Institut Nacional de Bioinformàtica i la xarxa europea ELIXIR-Excellerate.

 

Investigadors del CNAG, l’IBEC i l’IRB Barcelona reben finançament de La Marató 2018 Notícies

La Fundació La Marató de TV3 va anunciar ahir els equips de recerca de excel·lència que rebran finançament gràcies als 15 milions d’euros, una xifra històrica, recaptats en l’última edició del programa, dedicada al càncer. Entre els guardonats es troben projectes col·laboratius en què participen investigadores i investigadores de tres centres ubicats al Parc Científic de Barcelona: el Centro Nacional de Análisis Genómico (CNAG-CRG), l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona).

 

El projecte MessyCheffy guanya el repte llançat pel PCB, l’IBEC i l’IRB a l’iFest Countdown Notícies

MessyCheffy, un joc interactiu de fisioteràpia per a nens amb distròfia muscular, desenvolupat per l’​equip Yallow de la Universitat de Barcelona, ha guanyat el repte “Malalties Minoritàries”, proposat pel Parc Científic de Barcelona, l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) en el marc de la iniciativa iFest Countdown. Els joves finalistes d’aquest programa han presentat avui al Demo Day iFest els seus prototips davant un jurat a l’Auditori Imagina Mediapro, en un acte presidit pel director de Catalunya Emprèn, Pere Condom.

 

Del laboratori a CosmoCaixa Notícies

Desprès de quatre dies d’intensa activitat al CosmoCaixa Barcelona, més de 1.700 estudiants i ciutadans van poder gaudir a la Fira Recerca en Directe d’una experiència en primera persona amb la investigació més puntera que es duu a terme als centres de recerca de tot Catalunya. Aquesta 17a edició ha batut el rècord d’assistència de públic general, amb prop de 500 persones, fet que avala un any més l’èxit de l’esdeveniment que organitza anualment el Parc Científic de Barcelona en col·laboració amb l’Obra Social ”la Caixa”.

 

Investigadors de l’IBEC generen mini-ronyons vascularitzats a partir de cèl·lules mare humanes Notícies

Investigadors de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) al Parc Científic de Barcelona han creat per primer cop han generat organoides que s’assemblen al ronyó embrionari humà durant el segon trimestre de gestació, i també han aconseguit que aquests ‘mini ronyons’ presentin característiques rellevants per al seu ús immediat en el modelatge de patologies renals.

 

Una estratègia d’edició de genomes per estudiar les cèl·lules mare del càncer en tumors humans Notícies

Científics de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) al Parc Científic de Barcelona publiquen a EMBO Molecular Medicine una tècnica basada en una combinació d’edició de genomes CRISPR/Cas9 i d’organoides tumorals derivats de pacients, que permet l’estudi de l’heterogeneïtat cel·lular en tumors humans. Els investigadors han aplicat el nou enfocament per examinar el comportament de les cèl·lules mare del càncer colorectal mitjançant el rastreig de gens específics.

 

Investigadors de la URV, el CIBERDEM i l’IRB Barcelona desenvolupen una nova tècnica per estudiar el metabolisme Notícies

Un grup d’investigadors del l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) al PCB,  la Univeristat Rovira i Virigili (URV) i el CIBERDEM ha desenvolupat una nova metodologia que esprem l’ús de la Ressonància Magnètica Nuclear (RMN) per estudiar el metabolisme cel·lular. Es tracta d’una eina que permet controlar els fluxos metabòlics de manera que, en només deu minuts, es pot obtenir informació dinàmica d’un gran nombre de molècules. Això pot servir en aplicacions futures per entendre els motius que porten al desenvolupament de determinades malalties.